top of page

'Ik vind' is een mening, geen feit'


"Ik vind is een mening, geen feit”. Beter had Ezra, 7 jaar, het niet kunnen verwoorden. In de online wereld, waar we bijzonder veel tijd doorbrengen, struikel je over meningen. Iedereen heeft er wel één, of denkt er één te moeten hebben. Helaas staan maar weinigen er bij stil, waar hun mening nu eigenlijk vandaan komt. En dat is, op z'n zachts gezegd, jammer.

Wat mij opvalt, is dat tegenwoordig veel meningen voor feiten aangezien worden. Terwijl een mening hebben en geven niet betekent dat je daarmee gelijk, of de waarheid in pacht hebt. Veel meningen blijken ook nog eens behoorlijk ongefundeerd en misschien nog wel erger: ongenuanceerd.

Maar een mening die nergens op gebaseerd is, stelt niet zoveel voor.

Aannames, hypotheses, (voor)oordelen, meningen, iedereen doet ze, iedereen heeft ze. Waar komen ze vandaan? En wat gebeurt er wanneer iemand met je in discussie gaat, jouw mening weerlegt of een poging doet te weerleggen? Jou probeert na te laten denken over waar jij jouw mening op baseert? Op het moment dat je jouw mening niet kunt verdedigen lijkt het er misschien op, dat jouw mening niet zozeer jouw eigen mening is. Dat je anderen, zonder na te denken, napraat. Of dat het wellicht wel jouw eigen mening is, maar dat je er eigenlijk nooit goed over nagedacht hebt.

Een discussie is geen wedstrijd

Mensen die hun mening niet kunnen ‘verdedigen’, hebben vaak een hekel aan discussies, omdat zij deze niet kunnen ‘winnen’. Maar een discussie is geen wedstrijd, een discussie is het achterhalen waar een idee of mening vandaan komt. Waarom je iets vindt, gelooft, of uitdraagt. Een discussie laat je nadenken over het hoe en waarom van jouw wereldbeeld. Én dat van de ander. Het mooie is, dat je daarvan heel veel kunt leren. Je hoeft het ook niet eens te worden met elkaar. Het gaat om het besef dat een ander niet altijd jouw mening deelt. Dat mensen verschillende uitgangspunten hebben, dat een mening altijd gekleurd is. Door opvoeding, afkomst, geloof/religie, onderwijs, peer groups, ervaring, onderzoek of juist onwetendheid.

Zolang je je daar bewust van bent en bereidheid hebt naar een ander te luisteren, met als doel de ander te begrijpen in plaats van te veroordelen, dan heb je het over respect. Respect voor elkaar en voor elkaars mening.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page