top of page

Vernieuwing van het onderwijs en 21st Century Skills; wens, hype of noodzaak?


foto: Daanbeelden

"We cannot continue teaching with the methods of the 19th Century and hope to prepare our children for the 21st Century". Na een zeer succesvolle en inspirerende innovatieweek, waarbij zowel de leerlingen als de leerkrachten zijn ondergedompeld in een (nieuwe) innovatieve en digitale wereld, is het tijd om door te pakken. Het doel van deze innovatieweek is tenslotte meer dan een eenmalige ervaring, het is de start van een reis, een ontdekkingstocht, waarbij het einddoel is de 21st Century Skills, innovatief leren & ICT te implementeren in het vaste curriculum van de school.

Waarom het aanpassen van het huidige Curriculum belangrijk is, wordt al snel duidelijk wanneer je bedenkt dat:

we nu studenten voorbereiden op werk dat nog niet bestaat, om gebruik te maken van technologieën die nog niet zijn uitgevonden, met als doel problemen op te lossen, waarvan we nog niet eens weten dat het problemen zijn. De hoeveelheid technische informatie verdubbelt iedere twee jaar. Voor studenten die een 4 jarige, technische studie volgen, betekent dit dat de helft van wat zij in het eerste jaar van hun studie leren al in het derde jaar van hun studie achterhaald is! We moeten dus actie ondernemen, om te zorgen dat onze kinderen zoveel mogelijk vaardigheden bezitten, die zij nodig hebben in deze snel veranderende wereld.

Verwarrende terminologie Veel mensen denken bij 21st Century Skills aan 'op een iPad kunnen werken', of een '3D printer kunnen gebruiken'. Logisch, omdat het refereert aan deze eeuw. Maar 21st Century Skills verwijzen juist naar kennis, vaardigheden en disposities die je moet bezitten om deel te nemen en bij te dragen aan de kennismaatschappij. Het implementeren van deze vaardigheden en het ‘Nieuwe Leren’ focust op het (aan)leren van de basisvaardigheden die de kinderen nodig hebben om zich te kunnen manifesteren in de snel veranderende wereld. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat zij kunnen (leren) werken met nieuwe technieken en middelen. Maar over welke vaardigheden hebben we het dan? Er zijn hele lijsten van vaardigheden te vinden, die vallen onder de zgn. 21st Century Skills. Vaardigheden die feitelijk niet nieuw of vernieuwend, laat staan innovatief of technisch van aard zijn. Maar die wel heel belangrijk zijn om je in de toekomst staande te kunnen houden. Je kunt denken aan: kritisch (na)denken, probleem oplossend vermogen, redeneren, analyseren, interpreteren, informatie verwerken. Maar ook: creativiteit, artistieke vaardigheden, nieuwsgierigheid, verbeeldingskracht, innovatief denken, persoonlijke expressie en ontwerp-denken.

Doel van het implementeren van 21st Century Skills De school waarvoor ik werk, vindt het belangrijk dat de manier van lesgeven èn leren de transformerende wereld weerspiegelt. Samen hebben we een duidelijke missie:

Het doel is om de kinderen voor te bereiden op een succesvolle (school)loopbaan in een veranderende wereld en prioriteit te geven aan de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Een voorbereide omgeving te scheppen, die ruimte geeft deze vaardigheden te exploreren en ontwikkelen, met de nodige uitdagingen, de juiste begeleiding en de juiste middelen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page