top of page

Schrijven is een vak


Onlangs publiceerde kunstenaar TINKEBELL een vermakelijk filmpje over de bedroevende teksten bij de tentoonstelling 'The Art of Banksy' in de Beurs van Berlage. De tentoonstellingsteksten waren inderdaad héél erg. Zo erg dat het bijna grappig werd. Bijna. Ik besloot het filmpje op Linkedin te delen, met de begeleidende tekst: "Afgezien van het feit dat je een conservator sowieso geen tentoonstellingsteksten zou moeten laten schrijven, is dit écht heel erg. Uiteindelijk gewoon bijzonder vermakelijk :D Dank Tinkebell!"

Natuurlijk wist ik dat ik hiermee een aantal conservatoren tegen het zere been zou schoppen, maar ik hoopte juist ook op reacties uit het werkveld. Er ontstond een leuke, korte discussie over hoe schrijven toch echt een vak is. Een kunst die niet iedereen verstaat. Taalverloedering Hoewel ik een hekel heb aan dat woord, omschrijft het precies de negatieve trend die ik de laatste paar jaar steeds meer zie. Of ik nu kijk naar het beperkte taalgebruik in kinderboeken, blogs, krantenartikelen , literatuur, of mijn grootste ergernis: de ondertiteling van Netflix. Het niveau is om te huilen en holt achteruit. Het vocabulaire van schrijvers, professionals of hobbyisten is zo beperkt en inspiratieloos. Prachtige woorden verdwijnen uit het dagelijks taalgebruik. Mensen kennen de betekenis van woorden niet eens meer. Om over spelling en grammatica nog niet eens te spreken. De taalvaardigheid van de gemiddelde en bovengemiddelde Nederlander baart mij echt zorgen. Alles wordt zo gesimplificeerd, maar waarom? Waarom lijken artikelen die ik lees, uitzonderingen daargelaten, toch altijd geschreven door ongeïnteresseerde middelbare scholieren? Waarom zou je geen 'moeilijke' woorden mogen gebruiken in kinderboeken? Waarom mag een zin niet langer zijn dan 4 woorden?

Mobiel tijdperk Ik vermoed dat het online en mobiele tijdperk hier één van de belangrijkste veroorzakers van is. Het snelle medium verleidt tot snelle communicatie. Korte mailtjes, Tweets en berichtjes via o.a. What's App zorgen ervoor dat alles beknopt omschreven moet worden. Niemand gaat een heel epistel op een iPhone typen. Met de enorme hoeveelheid online informatie die binnenkomt, heeft niemand nog tijd om een echt artikel te lezen.

Maar hoe kleiner je vocabulaire, hoe moeilijker het wordt jezelf uit te drukken. Het beperkt je niet alleen in je expressie, maar in je volledige ontwikkeling, je communicatie, je denken, je doen. Hoe kun je je verwonderen over zaken, wanneer je geen woorden hebt ze te beschrijven? Hoe kun je anderen zich laten verwonderen, als je ze niet kunt prikkelen en inspireren met jouw verhaal?

En dat is precies wat er ook is gebeurd bij de tentoonstelling 'The Art of Banksy'. Een toch al magere, inhoudsloze tentoonstelling, die nog eens volledig onderuit gaat door de slechte teksten.

bekijk hier het filmpje van TINKEBELL

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page