top of page

Een duurzame borging van Wetenschap & Technologie in het basisonderwijs


Foto: DigiDaan, NEMO NEMO weet als geen ander hoe je wetenschap en technologie toegankelijk maakt voor kinderen. Het is ons dagelijks werk. Om wetenschap en technologie op een goede manier in de klas te brengen ontwikkelt NEMO de lesmethode Maakkunde.

Duurzaamheid en borging Wetenschap en technologie als integraal en duurzaam onderdeel van het onderwijs curriculum. Dat is wat wij bij NEMO met onze Maakkunde methode

. Met de nadruk op duurzaam: niet alleen door het borgen van het aanbod binnen het curriculum, maar ook door het borgen van kennis en vaardigheden van de leerkrachten. Want alleen wanneer zij de juiste kennis en vaardigheden bezitten kunnen de leerkrachten W&T vol zelfvertrouwen in de klas aanbieden. In plaats van kennis van buiten in te zetten (bijvoorbeeld binnen tijdelijke projecten), zorgen we met de scholing van leerkrachten voor verduurzaming van kennis en vaardigheden. Zo verankeren wij deze binnen de muren van de school.

Vanuit deze duurzaamheidgedachte is Maakkunde ontstaan. We willen dat dit thema op een goede manier de scholen inkomt, met een kwaliteitswaarborg die wij als expertisecentrum NEMO als geen ander kunnen bieden.

Leerkrachten trainingen Maakkunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld samen met het onderwijs en getest in de klas. Onderdeel van Maakkunde zijn hoogwaardige teamtrainingen, die de leerkrachten vertrouwd maken met de methode en de activiteiten. Door zelf te werken met ontwerpend leren en onderzoek doen, krijgen zij kennis en vaardigheden mee, die nodig zijn voor het werken met wetenschap en technologie in de klas. De leerkrachten ervaren bovendien wat de leerlingen gaan doen en wat hen te wachten staat.

Er is tijdens de trainingen veel aandacht voor de didactiek van ontwerpend en onderzoekend leren, maar ook voor het differentiëren naar niveau en type kind. Leerkrachten krijgen handreikingen om de leerlingen te stimuleren en ondersteunen, zonder dat zij zelf diepgaande kennis over technische principes of wetenschappelijke fenomenen hoeven te hebben. Natuurlijk krijgen leerkrachten tijdens de training wel de basiskennis van deze principes mee, zodat zij in staat zijn de benodigde wetenschappelijke en technologische kennis aan hun leerlingen over te brengen. Na de training kunnen de leerkrachten vaardig en zelfverzekerd aan de slag, waardoor Maakkunde ook echt direct toegepast kan worden in de klas.

Onderscheidend

Maakkunde onderscheidt zich niet alleen van andere methodes vanwege deze duurzaamheid en teamtrainingen. Het eigenhandig doen staat - net als bij NEMO zelf - centraal én: er is een flinke ruimte voor verschillende, eigen oplossingen. Je volgt als leerling geen recept dat tot een vooraf bedacht eindresultaat leidt. Hierdoor ontstaat gelegenheid voor evaluatie, zodat de leerlingen ook van elkaar leren.

Door onderzoekend en ontdekkend leren direct te koppelen aan de wetenschappelijke fenomenen en technologische principes, leren de leerlingen niet alleen techniek te gebruiken, maar ontdekken en begrijpen zij ook echt hoe en waarom iets op een bepaalde manier werkt. De bekendheid met deze principes zorgt ervoor dat de leerlingen belangrijke kennis en vaardigheden ontwikkelen, waarmee zij zelf de nodige vervolgstappen kunnen maken.

De lesmethode Met de lesmethode Maakkunde laten we leerlingen experimenteren met realistische en aansprekende uitdagingen voor wetenschap en technologie, die aansluiten bij hun belevingswereld. De methode bevat tien modules met ieder een eigen thema. Gebruikmakend van de Maakkunde ontwerpcyclus ontwerpen de leerlingen een oplossing voor een probleem en testen en verbeteren dit tot het werkt. De leerlingen ontwikkelen met ontwerpend en onderzoekend leren kennis, houding en vaardigheden. Het geeft hen zelfvertrouwen, wakkert interesse voor W&T aan en maakt de kinderen bewust van het brede spectrum van wetenschap en technologie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page